Archive for April 2009

ntah?


posted by radhiahsyahida

7 comments


tengokla gambar kat atas ni..'cantik' kan?

kerana yang 'cantik' inilah laptop saya tidak dapat berfungsi dengan baik..setiap kali bukak, mesti keluar tulisan 'you may be a victim of software counterfiting'..dan background mesti akan jadi hitam.. orang kata, masa mula-mula beli laptop ni, penjual dia guna pirate software..ish, boleh saman abg mi (abg ipar) ni..sebab beli ngan dia dekpun..hehe

Lagi..sekali nak bukak laptop kena tunggu dekat setengah jam..kalau goreng ayam pun sempat siap..huu..

And thats why la saya pun mengambil keputusan malas nak bukak laptop sekaligus malas menjenguk blog ni..dan malam ni nasib tahap kesabaran tu boleh dikawal..sebab mana boleh tak online lama-lama..rindu jugak nak bermonolog, disamping membaca penulisan sahabat-sahabat..

Dok taula bakpe malam ni duk merungut je.. Padahal dugaan kecik je nak compare dengan orang lain yang lebih teruk diuji dan dibeban.. Adakah kerana manusia (saya) kurang bersyukur? Astaghfirullah Al-'Azim..

Bercakap pasal merungut, anda semua terasa tak dengan haba yang semakin membahang di bumi Allah ini? Atau mungkin saya saja yang banyak melakukan dosa sebab orang selalu kaitkan dengan orang yang selalu rasa panas disebabkan banyak melakukan dosa..'Audzubillah min dzalik! Tapi, secara realiti, pemanasan global semakin terasa di bumi Allah ini..even duduk bawah kipas yang dipasang paling maksimun volumnya..Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami jika ini punca segalanya yang berlaku..

Tapi manusia sedarkah tentang hal ini? Adakah bagi manusia (saya, anda dan mereka) melakukan dosa itu tabiat semulajadi manusia yang tidak mendatangkan apa-apa makna atau tiada istilah dosa dalam melakukan sesuatu perbuatan@ perkara ?

Allah sajalah yang Maha Mengetahui..
Ok..lagi pasal Bookfair di PWTC minggu lepas.. kalau bagi ulatbuku, sebut aje bookfair..mesti wajah mereka ceria dan bersemangat untuk memborong apa yang patut.. tapi bagi bukan ulatbuku atau yang takde perasaan untuk membaca, mereka pasti lebih suka perkataan 'fair' dari perkataan 'book'..haha~ adus..merepek lagi! ok2..stop..saje je cerita pasal bookfair sebab saya pun pergi kat sana walaupun sekali tapi puas!

N.A.M.A


posted by radhiahsyahida

14 comments

Hanya 4 huruf, senang dieja, senang dibaca..tetapi besar maknanya pada living things and non-living things.
agak-agak apa akan jadi kalau ada benda yang tak ada nama atau semua benda kat dunia ni hanya ada satu nama? haha..saya dah buat eksperimen..

e.g :
1.anggap la laptop ni tiada nama, and then saya mahu minta umy tolong jagakan laptop saya.and saya akan cakap " umy, tolong jaga benda petak 4segi tepat warna hitam tu kejap eh.." huh..tak ke letih nak cakap macam tu tiap-tiap hari?

2. anggap la laptop bernama laptop, saya juga bernama laptop and umy pun bernama laptop and saya cakap "laptop, tolong jaga laptop laptop eh? erk..fenin2..

Itulah pentingnya nama, setiap kelahiran baru memerlukan nama even sekecil zarah juga mempunyai nama.. begitu juga manusia, pemberian nama sangat dititikberatkan oleh masyarakat.. saya teringat ummi pernah cerita kisah zaman dulu kala sewaktu bayi baru dilahirkan, bapa bayi, Mamat (bukan nama sebenar) pergi ke pejabat polis untuk mendaftarkan nama anak mereka.
pegawai polis : anok name mende ni encik?
bapa bayi(En.Mamat) : ikut panda encik lah. (maksud beliau ialah ikut encik la nak tulis apa pun)
maka pegawai polis yang telus,benar dan betul itu terus menulis nama bayi tersebut : IKUT PANDA ENCIK LAH BT. MAMAT..haha, hebat sungguh orang zaman dulu..

Tapi, orang zaman sekarang ni lagi hebat.. nama anak mesti panjang, ala-ala omputih sket and mesti nama yang ada class! kelas apa pun saya tak pasti.. teringat saya pada kisah kawan rapat saya masa kat KIST dulu iaitu Sue and kakak beliau yang saya panggil 'kak' yang waktu itu baru melahirkan anak sulung

saya : sue, anak kak name mende?

sue : Wafaa Ilhamnie Qaisara.
saya : wahh.. panjangnye..!! (dengan nada kagum..)

sue : tu ar..sume orang kate panjang tapi bila orang kate gitu, kak jawab " adik beradik kawan suwaibah tu panjang-panjang gop nama dorang..ok je " (hehhe..adik beradik saya la tu..)

saya : hehe..banding nge adik beradik saya plop..abg bad(ayah wafaa) name mende?
sue : Mohd Badrul Hisham

saya : waa.. Wafaa Ilhamnie Qaisara bt Mohd Badrul Hisham.. (dengan nada kagum sekali lagi ;D)~wafaa~

Itu kisah realiti. Bagi saya..nama panjang itu ok je selagi makna nama itu elok disisi agama Islam. kalo pendek tapi takde maksud @ maksud tak elok pun tak ok jugak kan? teringat saya pada hadis Rasulullah s.a.w iaitu di padang mahsyar nanti, Allah akan memanggil mereka yang mempunyai maksud nama yang baik dahulu kemudian barulah yang tiada maksud @ maksud kurang elok (correct me if i'm wrong).

kisah realiti seterusnya..
saya bersembang dengan seorang hamba Allah ni.. beliau memberi pendapat bahawa beliau lebih suka jika anak-anak beliau suatu hari nanti (insyaAllah) diberi nama yang panjang. reason beliau..
"nanti bila penyampaian hadiah kat sekolah ke, bolehlah nama anak beliau berkumandang lama sket dari budak-budak lain.."
huh..ade jugak orang yang fikir macam ni ek? pelik tapi benar.. tapi, bagi saya juga.. 'kadang-kadang' nama yang terlalu panjang pun boleh bagi pening kat empunya nama tu nak-nak time nak isi borang. kalau saya, setiap kali nak isi borang yang kena tulis huruf dalam each petak tu, mesti saya kira dulu cukup tak 32 huruf dan alhamdulillah setakat ni cukup lagi..hehe..so, thanx abah sebab tak bagi nama panjang sangat walaupun panjang gop sposen dari orang lain ;p

berbalik kepada nama, sebenarnya saya mendapat request dari kak Ti untuk memilih nama yang sesuai untuk baby beliau nanti, insyaAllah..
syarat-syarat yang diberi : nama sohabat @ sohabiah
saya longgarkan syarat : nama pejuang islam juga boleh

maka, saya telah mencari dan terus mencari..ini list saya setakat ini :

baby boy
1. 'Umar Al-faruq
2. Luqman Al-Hakeem

3. Iskandar Zulqarnain

4. Uwais Al-Qarni

baby girl
1. Aisyah Al-Hamraa'
2. Nurul Zinnirah
3. Balqis Insyirah

esok kak ti nak scan, huhu..agak-agak putera ke puteri ye? tak sabor nih! cucu sulung dekpun =)
doakan kak ti and baby selamat sampai lahir deh..tq

anugerah duniawi..


posted by radhiahsyahida

2 comments

..itu hanya sementara, alangkah indah jika bakal mendapat anugerah syafaat dan syurga di ukhrawi nanti. Manusia, suka benar mengharap.. tapi untuk memberi? punya waktukah?

Alhamdulillah, baru-baru ini saya telah mendapat anugerah dari blog Jiwa Terasing yang mana pemiliknya ialah junior saya sendiri di CFS, juga merupakan kawan kepada adik saya, adik kepada kawan kakak saya, anak kepada kawan abah saya..hoho..panjang silah tu. Terima kasih kepada nasih. Beliau cakap, saya antara pengunjung terkerap beliau. Reason dari saya ialah kerana blog beliau sentiasa terupdate dan saya suka berkunjung ke blog orang yang selalu update. So, update la slalu ye!


Walaubagaimanapun, saya pernah mendapat anugerah pertama oleh sahabat saya sendiri iaitu umairah yang dikenali sebagai Eslamic Queen, juga merupakan seorang blogger yang sangat aktif meng'update'. Beliau menganugerahkan 'funny' kepada monolog saya ini..terima kasih umy! Entahlah, saya tak reti nak menilai monolograsya ini sebab saya bermonolog pun bukan kerana nama (macam lagu la plak..'aku menulis bukan kerna nama'..hehe)


Hurm.. anugerah duniawi. Ada yang dianugerahkan kekayaan, kemiskinan, kejayaan, kegagalan, kebahagian, kesedihan dan macam-macam lagi..& itu semua nikmat. Nikmat kepada manusia untuk bersyukur dan menghargai apa yang ada sebelum hilangnya ia dari sinar mata.

Tadi, jiwa saya kacau lagi. Sewaktu pemeriksaan disiplin pelajar sebelum masuk ke kelas, saya telah terdengar rungutan seorang murid yang ditahan pengawas.

" nak gunting rambut macam mana tak de duit "

Setelah saya siasat, rupanya murid itu datang dari keluarga yang susah. Dan adiknya murid tahun 2 merupakan murid saya. Diceritakan bahawa ayah mereka telah berkahwin dengan perempuan indon dan meninggalkan keluarga mereka tanpa memberikan nafkah dan sekarang ini ibunya terpaksa menyara keluarga mereka dengan upah menjahit baju sahaja. Tega benar ayah mereka membiarkan anak-anaknya terbiar macam tu. Jawablah dengan Allah swt di akhirat kelak wahai lelaki tak bertanggungjawab itu.

And this coming friday, i'll come back home..
bahagia dalam sengsara.. sangat tidak suka berada dalam bus untuk tempoh 8 jam dan lebih! Maka, sabar itu lebih baik =)


Doakan yang terbaik untuk saya dan kawan-kawan. Dapat atau tak, dah tak kisah sangat. Segala keputusan itu ada hikmahnya dari Allah. Allah jualah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kami.

7 dan 8 dan 9


posted by radhiahsyahida

5 comments

7 itu hari memilih, memenang dan mengalah, 8 itu 12 tahun bagi abang, dan 9 itu 27 tahun bagi kak ti.


07042009
Walaupun agak busy, tapi still ambik tahu hari bersejarah bagi penduduk bukit gantang, bukit selambau dan batang ai itu. Awal malam lagi sudah dapat berita dari reporters saya iaitu my bro dan xida..esoknya, cikgu-cikgu duk bising pasal result itu. Cikgu-cikgu La Salle 2 macam sokong apa yang saya sokong je..hehehe. dan saya amat terkilan kerana parti yang saya sokong telah kalah di ................................. :p

saya suke bendera yang paling cerah kat situ ;p

08042009
Alhamdulillah dengan izin Allah, abang wan boleh buat ic dah. suke bebenor dia. We're waiting for ur success. Do da best ya bro! ;D


teke ah sdiri hok mane sorang abg wan..

09042009
hoho, kak ti sudah 27 tahun. cam tak caye jer, sebab baru agi tengok kak ti masa umur 26 tahun minggu lepas. minggu ni 27 tahun dah beliau.. oh, cepatnya masa ini berlalu. The sign of kiyamah! cepat lah berlalu lagi, nak jupe ngan baby plop ni.. =)


kak ti dan 'pakwe' beliau sedang lepak di dapur.hehe..

nak tau pe die dalam ni? nantikan sambungan..


we will have sumting behind the scene ;p

post hari ni..13 April 2009
hadiah atas tu dari izah dan saya..siap ada surat lagi dari izah. Yang petak tu ialah beg utk letak barangan baby dan yang bulat tu ialah botol susu..~besday mak, hadioh dapat ke anak..huhu

seminggu sebelum kejadian..
1 konspirasi telah berlaku di antara seorang kakak dan adik..ops, dan juga abang ipar mereka..'surprise utk someone'
kakak "nanti orang mari bawak kek ngan sate"
adik "ores! jgn lupe kabo ke abg di"


kakak "abg di, jgn gi mana-mana ptg ahad ni"
abg ipar "ok"

(^_^)v

hari kejadian (12 April 2009)
pagi
plan A terpaksa ditukar ke plan B kerana beberapa masalah
kakak " orang dok leh beli sate sebab kene gi ngn train "
adik " dakpe ah..wes, bunyi2 kak ti nak kuor la ptg ni.. "
kakak " adus, padahal pesan dah ke abg di.."
adik " dakpe2..orang dok ikut. kite wat suprise dari dlm rumah"

konspirasi adik ngan abg ipar
adik "abg di jgn kunci pintu masa nak pi nanti tau..kak mar nak masuk"
abg ipar "ok2.."

petang
kak ti "masok nasi 2 cawan deh..nati kitorang balik baru makan"
abg di "masok la 3..nak makan banyak ni" sambil tersengih2..
kak ti "kang dok habis kang...."
abg di "mana tau ade org nak mari.."
adik "haha" gelak dlm hati..pandai plop abg di blakon.

kakak "nasib baik dok tembung nge kak ti kat lif"
adik "kalu tembung kantoi ah.."

persiapan demi persiapan dibuat..kekeke..tangan kak mar terketaq-ketaq,macam nak sambut suami beliau lah plop..lampu tutup, langsir tutup, kita kasi gelap sket..nati kak ti balik, baru bukak lampu ni..itu plan kami~

Alhamdulillah, dengan izin Allah and semangat berkobar-kobar akhirnya plan kami ber3 menjadi..hehehe...
kek itu kek tiramisu. Dibeli kerana ada satu hari tu kak ti nak makan kek tu tapi dah habis. dimakan oleh orang lain.. Walaubagaimanapun, kak ti makan siket je kelmarin..sian plop beliau sebab kene pantang takut kencing manis masa pregnant ni.
inilah serba sedikit persiapan kami..dok ingat nak ambik gambo muka kakti kejjut masa buka pintu..misti kak ti terharu nge kite kak mar kan..hehehe..

main tag?


posted by radhiahsyahida

3 comments

Tag seterusnya dari seorang teman, kawan dan sahabat. PERSONALITY TEST, which type are you? GET TO KNOW YOURSELF BETTER.

1. open this website:
http://www.quizbox.com/personality/test82.aspx
2. take the personality quiz
3. copy and paste the result into your blog
4. tag your friends

and the result..err, betul ke?

Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties. (straightforward?? hurm..macam tak je. but I love to be a problem solver! =) )


The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes. (serious? oh,no! i'm not looking 4 boyfriend rite now, single until married..insyaAllah)


Your readiness to commit to a relationship:
You are ready to commit as soon as you meet the right person. And you believe you will pretty much know as soon as you might that person. (tak jugak.. entah la, macam tak kot..)


The seriousness of your love:
You like to flirt and behave seductively. The opposite sex finds this very attractive, and that's why you'll always have admirers hanging off your arms. But how serious are you about choosing someone to be in a relationship with? (flirt? insyaAllah tak..no comment, huh!)


Your views on education
Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can. (of course! knowledge duniawi and ukhrawi is very important to guide my life)


The right job for you:
You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life. (entah ler, main sambar je sebelum ni. tapi betul kot sposen ;D)


How do you view success:
You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed. Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous. (oh, ini macam betul..but i'm always believe in Allah)


What are you most afraid of:
You are concerned about your image and the way others see you. This means that you try very hard to be accepted by other people. It's time for you to believe in who you are, not what you wear. (image? takdela sangat.. bia ape orang nak pikiaq, the most important one, i wanna be myself!)

Who is your true self:
You are full of energy and confidence. You are unpredictable, with moods changing as quickly as an ocean. You might occasionally be calm and still, but never for long. (energy tu topic yang saya ajar murid tahun 5 kat skolah. hehehe.)

thanks to my beloved umairah for tagging me!
anyway, ni sekadar ujikaji je.. mungkin experiment by professor dari mane-mane ntah.. kalau betul, itu satu kebetulan.
sifat manusia, kadang camni, and kadang lain plak.. erk, manusia tu saya la.. kenapa slalu je brubah, tak istiqomah? entah la, saya pun tak faham..Allah jua lebih tahu. Tapi ade jugak hikmahnya, kalau slalu istiqomah dengan perkara tak baik contohnya malas study. kan ke bahaya tu..kan??

ok, sessi tag orang lain plak.. hehe, bersedia la..

1. cg soo
2. fiza
3. farahoreo
4. fais azli
5. nasih
6. ustaz alim
7. najwa a.k.a kamitaken a.k.a waseem
8. kak ada

(takpa kan tag ramai orang..?)

Are u in stress?


posted by radhiahsyahida

7 comments

untuk renungan kita bersama...


Dua buah kereta sedang berhenti di persimpangan lampu isyarat. Lampu menandakan hijau, tetapi lelaki ini tidak melihatnya. Seorang wanita di belakang kereta lelaki tersebut memerhati kereta-kereta lain yang melintas kereta mereka.

Wanita ini mula membunyikan hon dengan kuat serta memekik kepada lelaki tersebut untuk menggerakkan keretanya. Lelaki itu tidak juga menggerakkan keretanya. Wanita itu bertambah histerikal di dalam keretanya, mengeluarkan penumbuknya dan menggoyangkan penumbuknya ke arah lelaki tersebut dan terus menghentakkan hon di sterring. Lampu isyarat bertukar ke warna kuning, wanita itu terus membunyikan hon sambil memaki hamun lelaki tersebut.


Lelaki tersebut yang terdengar bunyi bising di belakang terus melihat lampu isyarat yang kuning dan terus memecut keretanya sambil lampu kuning bertukar lampu merah. Wanita yang berada dibelakang lelaki tersebut memekik dengan kecewa kerana dia terpaksa menunggu isyarat lampu hijau semula.


Semasa dalam keadaan yang masih marah, dia mendengar ketukan di tingkap cerminnya dan melihat muncung pistol yang diarahkan kepadanya oleh seorang polis yang nampak begitu serius. Polis itu mengarahkannya supaya mematikan enjin keretanya dan supaya menunjukkan kedua-dua tangannya. Dia menurut dan tidak terkata apa-apa dengan apa yang berlaku. Selepas dia mematikan enjin keretanya, polis tersebut mengarahkan wanita tadi keluar dari keretanya sambil mengangkat tangannya. Dia memusing dan meletakkan kedua-dua tangan di atas bumbung kereta dan terus digari dan dibawa kedalam kereta polis. Wanita itu begitu tergamam dengan urutan peristiwa ini untuk menanyakan apa-apa soalan dan dibawa ke balai polis dimana polis mengambil cap jari, diambil gambar, diperiksa dan diletakkan di dalam sel.

Setelah beberapa jam, seorang polis menghampiri sel tersebut dan membuka pintu untuk wanita tersebut. Dia diiringi oleh polis tersebut ke meja seorang pegawai polis bersama barang-barang peribadinya. Pegawai polis itu menyerahkan semula beg yang mengandungi barang-barangnya dan berkata "Saya memohon maaf atas kesilapan ini"

Anda tahu kenapa?

Cuba teka?

(scroll down)
(scroll down)
(scroll down)

"Puan, biar saya terangkan, kereta polis kami berada dibelakang kereta puan semasa puan membunyikan hon sambil memaki hamun menjerit ke arah kereta hadapan dan kami dapati di cermin belakang kereta puan terpampang sticker "Laila haillallah, Muhammadurasullullah", "Are you in stress, Read al Quran", dan "Islam Membentuk Peribadi Mulia", jadi secara natural kami ingat puan telah mencuri kereta seseorang."

hehe..terkena batang hidung sendiri.moralnya, berfikirlah sebelum bertindak..

sedikit tips untuk hilang stress bila anda dilanda traffic jam

1st, of course la baca Al-Quran..satu bonus bagi Al-Hafiz dan Al-Hafizah. Tapi bagi yang tak, pasanglah bacaan Al-Quran dalam kenderaan anda..insyaAllah tenang hati.

2nd, kalau tak de cd @ kaset ngaji ke, pasang je Ikim.fm.. yang lain rasanya lagi kusut pikiran kot..to peminat rock classic, time stress tak sesuai ye ;p

3rd, ambik gambar pemandangan. Diilhamkan bila melihat kak ti syok sangat ambik gambar matahari terbenam dari dalam kereta masa on the way balik dari sekolah tadi..kekeke (tip ini bukan untuk driver!)

[fellow followers]