bunyi tung tang tung tang di dapur tak semestinya tanda orang tu terer masak ok


posted by radhiahsyahida

5 comments


Beberapa hari lepas saya ada balik kampung abah di kelantan. Tengah lepak lepak, ternampak pulak majalah mingguan wanita. Belek belek, pergh ternampak resepi baru. Ala-ala western kot. Dahla in mood mencuba resepi baru ni. Apa lagi terus salin.. 2 hari lepas sempat ajak ummi pergi shopping barang-barang dapur *matlamat utama nak beli bahan untuk kuih. ngeh3* Erk best jugak jadi anak tunggal tipu-tipu ni. :P

Tengok balik resepi, lupa plak nak salin nama kuih. Hadoiii klako betul la. Ummi pun suh reka je nama kuih ni.

Sesiapa rasa-rasa nk try, resepi dia senang je. 2 cawan tepung, 120g mentega, 50g gula halus, 1/2 cawan fresh milk, 60g mix dry fruits, garam sikit.

Cara dia, uli tepung + mentega + gula + garam sampai lumat haha sori sori! sampai sebati la. Masukkan dry fruit tadi, uli lagi. Last but not least, masukkan fresh milk tu sambil uli sampai larut. Canai je atas loyang bagi rata. Pastu, sapu permukaan kuih tak tahu nama ni dengan fresh milk. Sapu nipis macam sapu kuning telur tu. Sebelum bakar, sila potong dulu macam dalam gambar tu keh.

Then, masukkan dalam oven. Bako je selama 33-37 min. Main agak-agak je ni. Ngeh3.

Taraaaa, siap! Kuih ni manis sket sebab masuk mix fruit kan. So, kalau nak sedap, buat petang-petang makan dengan air teh panas tanpa gula. Fuh terbaik ah! Tapi hari tu, buat pukul 9 malam. Ummi abah pergi usrah. Diri sendiri yang buat, diri sendiri gak tukang rasa. huhu. 1st time nak rasa.. bila gigit je.. Haha. Rasa macam lempeng la plak! aduyai... Lempeng pun lempeng la....

p/s: western la sangat... :P


Next, ialah kerepek pisang. Hoho. semangat gill nak buat sebab belajar time pergi program kat kampung orang asli baru ni. Tujuan asal nak ajar orang asli tapi committee plak yang blaja. hehe. Excited sket ah sebab dah lama nak try buat sebab saya memang hantu kerepek pisang okeyh!

Yang ni lagi senang lenang, beli pisang yang keras lagi tu (tak masak), potong nipis nipis (as nipis as u can. kalo tebal nanti tak rangup). Untuk kasi kaler kuning tu, tumbuk bawang putih 3 ulas, masukkan bawang putih + 3 sudu kecil kunyit + 2@3 sudu kecil garam + air masak sket.

Cara dia, bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang tadi satu satu dalam kuali, jangan bagi dia melekat. kacau kacau kacau, bila nampak pisang tu baru nak meleding sket, masukkan 2-3 sudu campuran kunyit dll. tadi tu. Kacau kacau kacau sampai nampak pisang tu betul betul meleding dan rangup. Angkat dan toskan dulu. Bagi sejuk dan...... MAKAN! eh baca bismillah dulu ar. Siapa suka versi bergula. Bila pisang dah kering, bolehla tabur gula halus. Jangan tabur masa panas panas, nanti jadi lembik *ngeh ngeh. ada pengalaman*

p/s: ummi kate raya nanti dah jimat duit tak payah beli kerepek pisang. heheh =,=



Next, best sangat sangat sebab boleh buat ciskek. Mahal kot ciskek kat kedai. Sekeping rm5++, Sebijik rm40-60. Tak bleyh jadik betul. Alhamdulillah, rezeki 3 bulan lepas, my usrahmate kak koca ada share resepi ciskek yang serius simple giler nak buat. Bukan versi bako bako, ni versi macam kek batik tu.

Bahan dia, any kind of cheese biscuits 2 peket, cream cheese 1/2kg brand kraft cari yang ada halal, susu pekat 1/2 tin. Tambahan : choc @ blueberry krim

Masukkan cream cheese+susu dalam pengisar kek. Kisar biar sebati sampai krim tu nampak lembut.

Sapukan lapisan pertama dalam bekas tupperware sebagai tapak, then susun biskut jangan rapat sangat, tak nak bagi keras. Masukkan sket blueberry krim (atau ape-ape je. nak bagi multitaste. Nanti cepat muak kalau cheese saje) before sapu next krim cheese. Pastu, Sapu lagi layer seterusnya, ulang ulang sampai yang last tinggalkan segenggam cream untuk dijadikan topping ciskek ni.

Dah siap sapu semua semua tu, masukkan dalam peti ais supaya biskut tu resap dlm cheese tu..dalam minimum 6 jam, agak agak biskut dh lembik resap dlm cheese tu, dah boleh potong. Tapi nak bagi keras betul, 1/2 jam before potong tu boleh letak tempat beku dulu. Perghh.. lagi best rasa dia, inshaAllah ;)


Selamat Mencuba. Kepada yang tak amek syok sem tu, manfaatkan masa korang keh. Lama tu 5 bulan. *jeles jeles. heh. tapi kalau amek short sem lagi syok sebenarnya. ayat positifkan diri. huahua*

Ok tu jela perkongsian dari seorang manusia yang baru nak bermain-main dengan lengkuas, halia, bunga kantan, daun bawang, minyak panas dan sebagainya. Sebarang kesilapan, amatlah memerlukan teguran. Terima Kasih.


Yang Benar,
Bibik kepada evoke dan anak-anak beliau (bulang, bintang, abu dan teh)


Sila tengok perut beliau, sudah gemoook kott.
Jangan mengandung lagi sudah. ^^

5 comments

[fellow followers]