8am-5pm di Zoo Negara


posted by radhiahsyahida

9 comments

Organizer : Welfare Bureau, Bedsa, IIUM
Task : Volunteer

Sampai di sana, kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan.. Dan kumpulan kami ditugaskan di bawah seliaan AYKTTN.

Tugas pertama, bersihkan kandang kura-kura [Ming-Ming dan adik beradiknya..hehe]


Tugas kedua, bagi makanan kat tikus dan tukar minuman dorg depa..[eew..dah jadi relax dengan tikus sekarang..huhu]


Info dari AYKTTN, 'red rat' tidak akan melahirkan anak jika kita meletakkan hanya seekor tikus jantan dan seekor tikus betina di dalam satu sangkar. Sebaliknya, 2 ekor tikus jantan perlu diletak bagi meransang kejantanan mereka untuk bersaing mendapatkan tikus betina tersebut. Akhirnya, yang menang akan dapat, yang kalah akan mati.

'red rats' 1.1 [simbol kepada bilangan haiwan dalam 1 sangkar. 1 di depan merujuk kepada bilangan tikus jantan, 1 di belakang merujuk kepada bilangan tikus betina] kepada manusia, jangan gunakan simbol ini kepada golongan anda. padah nanti!

ponteng kerja skejap, zirafah memanggil kami untuk bergambar bersama :P

Tugas ketiga, memberi makanan kepada 'giant tortoises' [datuk nenek Ming-Ming] sambil bermain-main dengan mereka ^_^

AYKTTN menunujukkan cara untuk memberi makan kepada 'giant tortoises'.

Info dari AYKTTN, makanan [e.g lobak, betik, tembikai] mesti dipotong panjang supaya dapat memberi makanan kepada mereka dengan mudah. Kalau silap bagi, jari kita pun boleh dipatahkan oleh 'si giant tortoise itu'.

best ar time ni, sume pelancong amek gambar kami tengah bagi tortoise ni makan..hehe [bajet fames]
zakiah tu buat-buat bagi je, echa plak jadi tukang pemerhati ;)

memberi makan dengan perasaan yang takut sebab lobak dah jadi pendek..huhu

berjaya meransang 'the tortoises' untuk ke port depa slalu makan..

mira, syifa', mas dan wawa ditugaskan untuk membersih kandang buaya..haha.kesian depa..
menyapu dengan ketakutan yang amat.
Sebelum tu, depa kena bersih kandang ular dan mandikan ular..ganah aa!

Tugas keempat, potong daging untuk bagi iguana, buaya dan ular makan



Special treatment [kami dapat masuk ke kawasan larangan bagi pengunjung zoo..best aa!] Kalau anda pergi zoo negara, memang tak dapat la amek gambar macam kat bawah ni sebab ini haiwan-haiwan ni yang dalam simpanan khas punya. =)

Di atas ini adalah ular kapak, bukan ular daun! ular kapak sangat berbisa. Info dari AYKTTN, kalau kena sengat [e.g kat lengan], jangan ikat lengan tu sebab bisa ular boleh bertindakbalas dengan darah dalam jangka masa 1 minit saja. Nak selamat, minum air sebanyak-banyak yang boleh dan..berdoalah!


Tugas kelima, bagi anak buaya jenjulung makan.



mira memperlihatkan ke'terer'annya memberi buaya jenjulung makan

khusyuk je depa mendengar tazkiroh dan ilmu dari AYKTTN

Tugas terakhir, bagi buaya jenjulung dan buaya tembaga makan.



Bangau oh bangau, kenapa engkau kurus?


zoo negara-MS ISO 9001:2008


p/s : AYKTTN = Abg Yg Kami Tak Tahu Namanya..

Maaf ye umy, gambar haiwan lain tak banyak sebab tak sempat pusing satu zoo tu, penat melayan si reptilia tu je..Juga tahniah kepada pihak penganjur atas pelaksanaan program amal ini. Jangan kita lupa, haiwan juga merupakan salah satu makhluk Tuhan yang perlu kita sayang dan diberi perhatian. Tapi janganlah pula kera di hutan disusukan, anak di rumah ditinggalkan.. :P

* Bagi saya, amatlah tidak 'macho' bagi seseorang LELAKI yang menjadikan PROGRAM AMAL untuk membawa PEREMPUAN yang belum dinikahinya untuk BERKASIH-KASIHAN! [kalau cakap haram, mesti tak kisah kan? kalau tak macho, sah-sah marah..huhu..biarkan~] sekian.

9 comments

  1. Anonymous
  2. yati

[fellow followers]