ce senyum sket..


posted by radhiahsyahida

2 comments

Percaya atau tidak, anda akan tersenyum selepas membaca tajuk entri ini [itupun kalau anda manusia normal la..hehe]

Perasan atau tidak, jika kita melihat dan menyebut perkataan senyum atau smile
secara automatik, otot-otot muka kita akan tersenyum atau tersmile =)

Perasan atau tidak, jika kita melihat dan menyebut perkataan masam atau sour
secara automatik, riak wajah kita akan menjadi masam :/

Ini teori semata-mata, praktik la kalau nak tahu betul atau tidak~

Mulakan azam baru kita, cuba senyum bila jumpa orang [kalau tak mampu, senyum pada 'kak min' pun boleh la..], boleh juga letak icon smile pada mana-mana saja tempat supaya anda mampu tersenyum dan mampu men'senyum'kan orang yang melihat. [kalau cakap bab pahala, memang tak terkira ah kan?]




Mahu jadi awet muda? Sila amalkan zikir setiap hari.

Menurut kajian, orang yang selalu berzikir, sel-sel dalam otak dia akan mengaktifkan 'joy center' yang berada di tengah-tengah kepala. So, kalau anda tension, picit slow-slow part tu. InsyaAllah, makin gembiralah anda. Bila selalu bahagia, mesti nampak muda kan? hehe..




Kalau tak mampu jugak, tengok je cite kartun [e.g upin ipin, spongebob], bukan setakat senyum, gelak pun boleh [tapi jangan lebih-lebih sudah :D]



Tapi kan, sekiranya anda melontarkan senyuman kepada seseorang tetapi dia tidak atau lambat membalas senyuman anda itu, maka berhusnu dzonlah bahawa 'dia' mungkin seorang yang rabun. Jangan anggap 'dia' sombong plak ye [maksud tersirat nih..hehe]


* kak min ialah cermin. Sekian, harap maklum ;p



p/s: Dulu masa kelas IT, group kami [saya, hana, kak kema] pernah buat poster pasal smile ni..kami letak la kata-kata 'Smile! if you are cute' supaya boleh attract orang untuk senyum bila tengok tapi madam pulak tak approve sebab yang paling besar dalam tu ialah gambar kami..huhu..saje je madam tu..hehehe..peace untuk madam!



Satu lagi, kes senyum ni exceptional la for the opposite gender..Yang tu kes lain. Act, nak je senyum kat semua orang, tapi kadang-kadang ada orang yang kita rasa susah sangat nak senyum bila tengok dia. Huhu..sabow~ [Allah je lebih Mengetahui]




2 comments

[fellow followers]